Tortilla al Espanola


Verhit de olie in een pan met een diam. van 20 - 22 cm. en doe er de aardappelschijfjes een voor een in, maar zo dat ze niet aan elkaar kleven. Leg afwisselend schijfjes aardappel en ringen ui in de pan en bestrooi de laagjes licht met wat zout. Laat dit langzaam garen op een middelmatige warmtebron(de aardappelen zullen eerder koken in de olie dan bakken), waarbij u de aardappelen zachtjes af en toe omdraait, tot ze zacht maar niet bruin zijn. De aardappelschijfjes moeten wel apart blijven en geen koek vormen. Laat de aardappelen uitlekken in een vergiet, vang ongeveer 3 eetlepels van de olie op.(De ui en de aardappel geven de olie een heerlijk aroma dus bewaar de rest voor een andere toepassing). Wrijf de pan schoon, schraap alle stukjes eruit.(Als dit moeilijk gaat was de pan dan af. Hij moet weer gebruikt worden om de tortilla in te bakken en moet beslist helemaal schoon zijn om te voorkomen dat de omelet vastkleeft).Klop ondertussen in een grote schaal de eieren met een vork tot ze licht schuimig zijn. Voeg zout naar smaak toe. Doe de aardappelen bij het geklopte ei en druk de aardappelschijfjes met een pannekoekmes naar beneden zodat ze helemaal bedekt worden met het eimengsel. Laat het mengsel 15 minuten staan. Verhit 2 eetlepels van de opgevangen olie in de pan tot de olie gaat walmen.(De olie moet heel heet zijn, anders gaan de eieren plakken). Voeg het aardappel-eimengsel toe, verspreid het snel over de pan met behulp van het pannekoek- mes. Temper de warmte tot middelmatige hitte en schud de pan regelmatig om te voor-
komen dat de inhoud gaat plakken. Als de eieren aan de onderkant bruin worden, leg dan een bord met dezelfde afmeting over de pan en laat de omelet op het bord glijden. Doe nog 1 eetlepel olie in de pan, en bak de andere kant bruin. (zie linker kant)

Europa

Spanje

Ei

10 pers

no:293/972 << >>
1 kop je olijfolie
4 grote aardappelen, geschild en in plakjes van 3 mm.
1 grote ui, in dunne ringen
grof zout
4 grote eieren

Licht de omelet een paar keer, terwijl hij langzaam gaar wordt. De omelet moet van binnen vochtig blijven.
Leg de omelet op een schaal en laat hem afkoelen. Snijd hem dan in kleine puntjes of blokjes.
Kan van tevoren gemaakt worden.