Tandoori murghi (kip)


Prik het vlees van de kip rondom in met een vork. Kerf dan met een scherp mes ondiepe inkepingen in het vlees zodat de marinade er diep in kan dringen. Leg de kip in een grote, ondiepe schaal. Meng de benodigdheden voor de marinade in een glazen kom. Giet de marinade over de kip delen in de ondiepe schaal. Wrijf in het vlees en wentel er de stukken er een aantal keren in, zodat ze er rondom mee bedekt zijn. Dek de schaal af en laat 8 uur of een nacht er in marineren.(Laat de kip niet langer dan 2 dagen in de marinade.) Neem de kip uit de koelkast en laat minstens 30 minuten op kamertemperatuur staan voor je hem verder gaat bereiden.
**Je kunt de kip zowel roosteren of braden. Maak als je de kip op de b.b.b.c. wilt roosteren een houtskoolvuur. Plaats het rooster 13 cm. boven het houtskool en laat de houtskool verhitten tot hij met een witte aslaag bedekt is en een middelhoog hitte afgeeft. Neem de kip uit de marinade en druk lichtjes overtollige marinade uit het vlees. Kwast de stukken in met olie. Schik de stukken kip naast elkaar op een royaal met olie ingevet rooster en doe het deksel dicht. Rooster de kip, met de ventilatiegleuven open, ca. 45 min., waarbij je de kip 3 - 4 keer omdraait, tot er heldere sappen uitlopen wanneer je de punt van een scherp mes in een stuk dicht bij het bot steekt.** **Verwarm als je de kip wilt braden de oven voor op 230 oC. Leg de kip op een rooster in
braadslee, kwast de stukken in met olie en laat ze 25-30 min. braden, waarbij je ze een keer omdraait. Controleer of de kip gaar is zie boven. **Serveer met takjes verse koriander en plakken komkommer, rode ui en citroen. Succes en eet smakelijk!

India

Delhi

Gevogelte

4 pers

no:745/972 << >>
1 kip van 1.5 kg, in 8 - 10 stukken gesneden, ontveld en overtollig vet verwijderd

marinade
1.5 dl. yoghurt
2 eetlepels vers citroensap
1 eetlepel knoflook gehakt
1 eetlepel gemberwortel gehakt
1 eetelepel gemalen komijn
1 eetlepel gemalen koriander(ketoembar)
1/2 theelepel cayennepeper
1/4 theelepel kardemompoeder
1/4 theelepel gemalen kruidnagel
1/4 theelepel versgemalen zwarte peper
1 eetlepel zout of naar smaak

plantaardige olie voor het invetten
takjes verse koriander

garnering
plakjes komkommer, rode ui, tomaat en citroen

eventueel
1 theelepel rode voedselkleurstof
en 2 theelepels gele voor de marinade.


Je krijgt een mooie krokante buitenkant als je de kip in een oven op 260 oC. braadt. Je verzegelt de sappen.