Rijst ABC 2


rijstveld.jpg J. asmijnrijst of Thaise rijst heeft een licht geparfumeerde smaak. Op de rijstvelden groeit jasmijn tussen de rijstplanten waardoor de rijstkorrels de smaak daarvan aannemen. Tijden het koken komt ook de heerlijke geur vrij.
K. oken doet u in een pan met ruim water. Per 250 gr. rijst 1 1/2 liter water aan de kook brengen, de rijst erin strooien en gedurende de aangegeven tijd koken. Dan de rijst afgieten en met een vork doorroeren. (dit geld voor de snelkkookrijst) Rauwe rijst zet je op met een ruim vingerkootje koud water boven de rijst. Laat het vervolgens aan de kook komen, totdat er putjes in de rijst ontstaan, draai dan het gas uit en leg een deksel op de pan met rijst. Zet apart. De rijst broeit nu gaar.
L ontong is rijst in zakjes te koop bij de toko. Deze legt u in ruim water met zout, dat u net niet laat koken. In 2 uur zwellen de zakjes op tot kussentjes. De gare rijst snijdt u in blokjes en deze kunnen vervolgens warm of koud worden opgediend. Een leuke manier om rijst een anders te serveren.
M. uziek op rijstvelden.... Op Java worden in de irrigatiegootjes kantelaars geplaatst, die een klakkend geluid maken als er water doorstroomt. Door meer kantelaars in verschillende maten neer te zetten, ontstaat er "muziek" . Zo hoort de boer of zijn velden water krijgen. In Vietnam wordt zelfs een bamboe-orgel bij een rijstveld gezet, om schadelijke dieren te verjagen en de geesten gunstig te stemmen.
N. ooit meer rijst afwegen en zo klaar: per 4 personen 2 rijstbuiltjes in ruim water leggen, vervolgens koken gedurende de aangegeven tijd, even laten uitlekken, losroeren met een vork en klaar is uw rijst.
O. ogsten en bewerken van rijst heeft veel voeten in de aarde. Tegen oogsttijd worden de natte rijstvelden drooggepompt. Na de oogst, voornamelijk handwerk, wordt de rijst gedroogd en gedorst, waarna de korrels in de dop overblijven. Het pellen gebeurt meestal in het land van bestemming. Bij witte rijst is het zilvervlies van de rijst geslepen.
P. arboiled rijst heeft een even lange kooktijd als andere rijst, maar bevat meer vitamines en mineralen door de speciale bewerking. Deze rijstkorrels worden voor het pellen onder druk gestoomd, waardoor de voedingsstoffen uit het vliesje in de korrel terecht komen.
R. ijstmeel is een glutenvrije bloemsoort waar rijstvermicelli van gemaakt wordt en die vaak in combinatie met andere bloem soorten wordt gebruikt voor het maken van pap en koekjes .


-Nieuw-

Azie

Rijst

no:405/972 << >>