Rijst ABC 1


rijstveld.jpg A. la minute rijst: snelkookrijst en toverrijst zijn allemaal aanduidingen voor voorbewerkte rijst met verkorte kooktijd. Door de rijst alvast te stomen en te drogen voor het verpakken, is de sneller gaar en een mooie droge korrel is het resultaat.
B. ewaren van gekookte rijst: in een afgesloten bakje in de koelkast blijft rijst 2 tot 3 dagen goed. Invriezen gaat ook prima in een diepvriesdoosje blijft ingevroren rijst tot 6 maanden houdbaar.
C. onstante kwaliteit is iets dat leveranciers hoog in het vaandel hebben staan. Nauwgezette controles, die door de fabrikanten zelf, maar ook door overheids -instellingen worden uitgevoerd, moeten er voor zorgen dat u het beste van het beste krijgt.
D. rinken bij rijst en rijstgerechten. Water,(wit)bier en jasmijnthee smaken lekker bij pittige rijstgerechten, ze blussen een iets te scherpe smaak goed af. Liefhebbers van een glas wijn kunnen kiezen voor een fris droge Elzasser wijn.
E. euwenlang eten mensen al rijst. In Azië bestaat al duizend jaren een rijstcultuur. Via de Arabische landen kwamen de graankorrels ook in Europa terecht. Nederlanders zijn, door de bezittingen in het Midden- Oosten, al eeuwenlang bekend met rijst. Het was zelfs een
Nederlandse kapitein. die rijst introduceerde in Amerika.
F. lessen sake of rijstwijn zijn in het Oosten bedoeld voor dagelijks gebruik. Voor zowel het bereiden van de maaltijd, als om te drinken.
G. ezond. Rijst is een puur produkt, dat licht verteerbaar is, geen vet levert en niet dik maakt. Rijst bevat vooral koolhydraten en eiwitten van vrij hoge waarde. Het gehalte aan voedingsvezels, mineralen en vitamines van het B-complex is zilvervliesrijst hoger dan in witte rijst.
H. oeveel rijst per persoon? Voor een gemiddelde eter rekent u op ong. 100 gr. Bij een rijsttafel mag dit wel wat meer zijn; is de rijst in een gerecht verwerkt, dan is meestal minder nodig.
I. n bouillon gekookte rijst heeft een krachtige smaak. Als u in bouillon kookt, hoeft u geen zout toe te voegen. Witte rijst is ook heel gemakkelijk te kleuren bijvoorbeeld met saffraan, kurkuma of spinazienat.


-Nieuw-

Azie

Rijst

4 pers

no:404/972 << >>