Rijst ABC 3


rijstveld.jpg S. awa's zijn de natte cultuur rijstvelden die in terrasvorm op de berghellingen in de (sub) tropen zijn aangelegd. Tijdens de groeiperiode staan de rijstplanten voortdurend onder water, de toevoer van dit water wordt door irrigatie geregeld.
T. raditioneel Chinees en Japans is rijstazijn, speciaal te gebruiken in Chinese- en Japanse gerechten. Het is eventueel te vervangen door appel- of witte wijnazijn.
U. is rijstpapiervelletjes vouwt u rond een kruidige vulling van groenten en vlees, kip of tahoe, kleine loempia's.
V. ermicelli en mihoen(rijstnoedels) worden beide uit rijstmeel vervaardigd. De bijna doorzichtige sliertjes hebben een hele korte kooktijd, (je kunt ze in heet water ong. 5 minuten weken) . Ze zijn dan klaar om te bewerken.
W. assen van rijst is niet altijd nodig. Kleefrijst bijvoorbeeld mag niet eens worden afgespoeld, omdat deze rijstsoort zijn naam geen eer aandoet na een bad. In andere gevallen geldt, dat de rijst gewassen kan worden totdat het water helder blijft.
X. porterende rijstlanden zijn onder andere de Verenigde Staten, Thailand, Suriname en Argentinië. Voor ruim de helft van de wereldbevolking is rijst het hoofdvoedsel. De meeste rijst wordt verbouwd en gegeten in het Verre- en Midden-Oosten. Slechts vijf procent van de produktie aldaar is bestemd voor export.
IJ. zer en calcium zijn de mineralen die het zilvervlies van de rijstkorrel bevat, samen met onder andere vitamines van het B-complex en voedingsvezels. Zilvervliesrijst is daardoor rijker aan voedingsstoffen en voller van smaak dan witte rijst. Doordat het vlies ook de kiem bevat, is zilvervliesrijst minder lang houdbaar dan witte rijst.
Z. evenduizend variëteiten kent de rijstplantenfamilie. De rijst die in Nederland het meest gegeten wordt, is afkomstig van de Oryza sativa.


Succes en eet smakelijk Azie in de wok

-Nieuw-

Azie

Rijst

no:406/972 << >>