Geurige sinaasappel-en citroencake


Beboter de binnenkant van een tulbandvorm(inhoud 2 1/2 liter). Bestuif hem met de bloem en klop de overtollige bloem eruit. Zet hem apart. Verwarm de oven voor op 180 oC.
Zeef de bloem, het bakpoeder, het zuiveringszout en het zout in een grote kom. Roer de geraspte citroen- en sinaasappelschil erdoor.
Giet het citroen- en sinaasappelsap bij de melk en zet dit apart om de melk te laten ‘verzuren’.
Klop de boter met de vanillesuiker in een grote kom met een handmixer op hoge snelheid luchtig en schuimig, ongeveer 2 minuten. Voeg de eieren een voor een toe en klop na elk ei alles goed door. Het mengsel ziet er klonterig uit- maakt je geen zorgen. Voeg de bloem en melkmengsel toe, steeds een derde van elk mengsel tegelijk. Klop elke keer goed door en schraap indien nodig, de zijkant van de kom schoon met een spatel.
Giet het beslag in de tulbandvorm en zet hem in het midden van de oven.Bak de cake tot hij goudbruin is en een sate- of coctailprikker die je er in het midden insteekt, schoon uit de cake komt, ongeveer 45 - 55 min. Zet de cake 10 minuten op een rooster om af te koelen. Keer dan de vorm om en serveer hem op een ronde schaal, met poedersuiker.

Maak je geen zorgen als er scheuren bovenop de cake er niet droog uitzien.
Succes en eet smakelijk!

Europa

Italie

Nagerecht

10 pers

no:870/972 << >>
boter en bloem om de vorm in te vetten en te bestuiven

400 gr. bloem
1 1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zuiveringszout(natrium-bicarbonaat)
1/2 theelepel fijn zeezout
geraste schil en sap van 1 sinaasappel
geraspte schil en sap van 1 citroen
185 ml. volle melk
225 gr. zachte boter
*300 gr. vanille suiker of fijne witte suiker met merg van vanille stokje
5 grote eieren
poedersuiker om te bestrooien

* vanillesuiker
4 vanille stokjes
800 gr. fijne suiker
Druk de vanillestokjes plat en snijd ze over de lengte in tweeen. Schraap met een lepeltje het merg eruit en doe het in een kommetje; bewaar het merg voor andere toepassingen. Doe de vanillestokjes en de suiker in een pot. Sluit de pot goed en laat hem op kamertemperatuur een paar dagen staan tot de suiker is doorgetrokken van de geur van vanille.
Gebruik vanillesuiker in plaats van gewone suiker voor het bereiden van toetjes.