Geurige eend met kaneel op kersensaus
Prik het vel van de eend aan de borstkas in met een vork, bestrooi dan met zout en kaneel. Doe de port, siroop van de kersen en tijm in een schaal en leg de eendenborsten met vel naar boven in de marinade, zodat het vlees de kaneel en het zout kan opnemen. Laat de eend ongeveer 1 uur marineren. Dep de eend droog. Verhit een grote anti-aanbakkoekenpan en bak de eend knapperig in eigen vet in 8 - 10 minuten, velkant onder, het eendenvet smelt onmiddellijk (het vuur niet te hoog, anders verbrand het vel) Haal de eend uit de pan en giet het overtollige vet af. Doe de eend terug in de pan met de vel kant boven. Giet de marinade eromheen, breng het vocht aan de kook en laat alles 12 - 15 minuten pruttelen tot de eend gaar is, maar nog net een beetje roze van binnen. Haal de eend uit de pan en laat hem een paar minuten rusten op een bord. Snijd het dan in repen van ong. 1 cm. dik. Proef of de saus op smaak is en maak het op smaak met nog wat port, suiker of zout en roer de kersen en de balsamicoazijn door de marinade. Laat de saus ong. 2 minuten zachtjes koken tot de kersen warm zijn indien nodig binden met maizena-watermengsel. Lepel de kersensaus op de borden, leg de eend in plakken van ruim 1 cm. gesneden op of naast de saus en garneer met een takje tijm. Succes en eet smakelijk!
Tip: Ik geef hier rosti dauphinoise bij. (zie recept)
Europa
Nederland
Gevogelte
4 pers
no:52/972
<<
>>
4 eendenborsten met vel, elk ong. 225 gram
1 theelepel zeezout
1 theelepel gemalen kaneel
1 dl. ruby port
425 gr. ontpitte kersen op siroop (in blik of pot)
4 verse takjes tijm, plus extra om te garneren
1 eetlepel balsamico-azijn
maizena-watermengsel
1 deel maizena
3 delen water