Chiang mai kerriesoep (khao soi)


Giet een 5 cm. diep laagje olie in een wok en verhit tot 190 oC. op een frituur-thermometer. Neem 60 gr. van de noedels en doe ze in de hete olie. Frituur ze ong. 1 minuut tot ze goudbruin zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken. Zet apart.
Breng een voor driekwart gevulde grote pan water aan de kook. Doe de rest van de noedels in het water en schep ze goed om. Laat het water weer aan de kook komen en laat 1 minuut koken. Giet de noedels over een vergiet en laat ze schrikken onder de koude kraan tot ze gekoeld zijn. Laat goed uitlekken en zet apart.
Verhit de 2 eetlepels olie in een grote pan op een matig vuur. Doe er de knoflook in en roerbak die in ong. 2 min. goudgeel. Schep er de rode kerriepasta, het kerriepoeder en de geelwortel door en roerbak ong. 2 min. tot de olie geurig is en een mooie gele kleur heeft. Voeg de kokosroom toe, draai het vuur middelhoog en laat onder regelmatig roeren 5 tot 8 minuten verhitten tot de room begint te borrelen en er kraaltjes olie op verschijnen. Schep er de stukjes kip door tot ze rondom met het mengsel bedekt zijn. Draai het vuur matig en laat zonder deksel ong. 10 min. sudderen tot de geuren loskomen. Schep er het citroensap door en neem de pan van het vuur.
Verdeel voor het serveren de noedels over zes voorverwarmde soepkommen. Schep de soep over de noedels. Verdeel de ingemaakte kool, lenteui, schijfjes komkommer, gebakken sjalotjes en gefrituurde noedels over elke portie. Naar smaak limoensap erbij.

Thailand

Chang Mai

Soep

6 pers

no:120/972 << >>
olie om te frituren
2 eetlepels olie

500 gr. verse dunne Chinese eiernoedels
3 tenen knoflook fijn gehakt
2 eetlepels rode kerriepasta
1 eetlepel Madras-kerriepoeder
1/2 theelepel gemalen geelwortel
1.25 dl. kokosroom
375 gr. ontbeende kippendijen, in stukjes van 1/2 cm. gesneden
1 liter kippenbouillon
7.5 dl. kokosmelk
2 eetlepels vissaus
1 theelepel palmsuiker
2 eetlepels vers limoensap
3 eetlepels gehakte ingemaakte Chinese kool onder de koude kraan afgespoeld en daarna goed uitgelekt
50 gr. gesnipperde lenteui, met 3 cm van het groen
1/2 komkommer, geschild en in dunne schijfjes gesneden
gebakken sjalotjes

2 citroenen, in partjes