Bangkok-kip met rijst


Dompel de kip onder in een pan met gezouten water en breng aan de kook, verwijder eventueel schuim met een schuimspaan. Voeg gember, knoflook en 3 van de lenteuien toe, zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat ongeveer 20 min. afkoelen terwijl het vlees verder gaar wordt. Haal de kip uit de pan, zeef de bouillon en gooi de uitgewerkte smaakmakers weg. Haal het vlees van het bot wanneer het is afgekoeld en snijd het schuin in dikke plakken. Gewoonlijk wordt de kip op kamertemperatuur geserveerd, dus raak niet in paniek als de kip afkoelt(als je de voorkeur geeft aan hete kip, warm het vlees dan op in de bouillon).
Kook de rijst in de kippenbouillon(niet alles). Maak intusen de dipsaus: maal in een vijzel de gember, knoflook en zout tot een grove pasta en - als de korianderbos worteltjes heeft - maal dan vier schoongeborstelde korianderwortels mee. Roer de azijn erdoor plus de vissaus, suiker en olieen. Verdeel over 4 kommetjes.
Giet de rest van de opgewarmde bouillon in kommen, voeg de resterende, gehakte lenteuien toe. Schep de rijst op de borden met de kip daar bovenop, voeg wat komkommer toe en een flinke dosis korianderblaadjes en zet naast elk bord een kom bouillon en een kommetje dipsaus. Succes en eet smakelijk!!
Je kunt ook de bouillon over de kip en rijst gieten!!

-Nieuw-

Thailand

Gevogelte

4 pers

no:972/972 <<
4 kippenborsten van scharrelkippen, met bot
zout
5 cm. verse gemberwortel, geschild en dik gesneden
5 tenen knoflook, gehalveerd
4 grote lenteui, gehalveerd
600 gr. rijst (pandan), gewassen
1 kleine komkommer, in schijfjes
1 flinke bos koriander, goed gewassen

dipsaus:
3 cm. verse gemberwortel, geschild en dun gesneden
2 tenen knoflook
2 theel. zout
2 eetl. rijstazijn
1 eetl. vissaus
1 eetl. palmsuiker
2 eetl. olie
1 eetl. chili-garnalenolie(of gebruik olie, verhit met gekneusde gedroogde pepers)