Abrikozen Turkse stijl met pistachepraline


Doe de abrikozen in een grote pan met 450 ml. water, de suiker, de kardemom, de peper en het citroensap. Breng alles aan de kook en laat het zachtjes pruttelen. Haal de pan van het vuur, laat de abrikozen afkoelen en zet het in de koelkast ong. 1 1/2 - 2 uur.
Doe voor de praline de suiker in een kleine pan met 1 eetlepel water. Zet het vuur niet al te hoog en roer tot de suiker oplost, breng de suiker snel aan de kook en laat ze goudbruin kleuren.
Bestrijk vervolgens een bakplaat met een beetje olie terwijl de suiker kookt.Bestrooi de bakplaat met de gehakte pistache noten in een dunne laag die zoveel mogelijk aaneengesloten is. Zodra de suiker bubbelt de pan van het vuur halen, de bellen laten verdwijnen, over de noten gieten en hard laten worden. Doe de praline op een snijplank en hak er snippers van.
Verdeel de abrikozen over de kommetjes en schep er een paar lepels kookvocht op. Garneer met een lepel creme fraiche en een paar pralinesnippers.
Succes en eet smakelijk!
Tip: De praline kan tot 2 uur van tevoren gemaakt worden en bewaard in een luchtdichte container. De karamel trekt vocht aan, het wordt dus een beetje kleverig.

Europa

Turkije

Nagerecht

6 pers

no:385/972 << >>
250 gr. zachte voorgeweekte abrikozen
50 gr. suiker
4 kardemompeulen, gekneusd
2 theelepels zwarte peperkorrels, gekneusd
het sap van een 1/2 citroen
200 ml. creme fraiche

praline
75 gr. suiker
1 eetlepel olie
50 gr. pistachenoten

bron Ainsley Harriott’s snelle keuken