Moussaka (origineel)
Snijd de aubergines in plakken van 1 cm., bestrooi ze met veel zout en laat ze 30 minuten in een vergiet(met een bord erop) uitlekken. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan en bak het vlees rul. Voeg de ui toe en bak die 4 minuten mee. Roer de knof- look, tomaten, specerijen, suiker en wijn erdoor. Sudder de vleessaus met het deksel op de pan ong. 20 minuten zachtjes door, tot hij mooi dik wordt. Af en toe roeren en even- tueel een scheutje water toevoegen. Spoel de plakken aubergine goed af en dep ze droog in een theedoek. Verhit in een grote anti-aanbakpan 2 eetlepels olijfolie en bak een deel van de aubergines op halfhoog vuur aan beide kanten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bak de rest van de aubergines op dezelfde manier. (Duw er eventueel wat olie uit tussen twee laagjes keukenpapier). Smelt de boter, roer de bloem erdoor en voeg scheutje voor scheutje de melk toe(roux). Blijf roeren tot een glad gebonden saus ontstaat. Laat 2/3 van de kaas erin smelten en klop 2 dooiers los met een paar eetlepels hete saus. Roer die van het vuur af door de saus en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Verwarm de oven voor 200 oC. Vet een grote (vierkant of rechthoekig) ovenschaal in. Klop 2 eiwitten stijf met een snufje zout.(Verdeel de plakken aubergine in lagen over de bodem van de schaal en bestrooi ze met wat zout. Roer het derde ei en de peterselie door de vleessaus. Verdeel die over de aubergines en schep de bovenkant glad .
Vermeng de kaassaus luchtig met de eiwitten en giet de saus in de schaal. Spreid die egaal uit, bestrooi met de rest van de kaas en bak de schotel ca. 35 min. gaar en goud- bruin. Laat de moussaka ca. 10 min. afkoelen en serveer met een salade, warm brood en rode wijn.
Europa
Griekenland
Vlees
6 pers
no:309/972
<<
>>
3 middelgrote aubergines in plakken van 1 cm.
zout voor de aubergines
2 eetlepels olijfolie
400 gr. runder- of lamsgehakt
2 grote uien, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
750 gr. rijpe, rode tomaten, ontveld en fijngehakt
ca. 1/2 theelepel van elk: kaneel, kruidnagel, piment, suiker
2 laurierbladen
versgemalen peper
1 dl. droge rode wijn
roux
50 gr. roomboter
50 gr. bloem
ca. 6 dl. warme melk
150 gr. geraspte pittige kaas (Kefalotiri, Parmezaanse of oude Goudsekaas
3 eieren, waarvan 2 gesplitst
vers gemalen nootmuskaat
2 eetlepels fijngehakte peterselie
Tijd: ong. 1 uur en 30 minuten
Snijd de moussaka aan tafel in vierkante stukken
Serveren met warm brood en een volle rode wijn