Cantonese stoomboot (hotpot)
De fonduepot of stoomboot(stoomboot) door de Cantonesen genoemd, wordt midden op de tafel gezet. Het wordt verhit met voorgestookte houtskool. Rondom worden de vleessoorten op schaaltjes gezet met de sausjes naar wens. De bouillon moet aan de kook blijven . Vervolgens doet ieder voor zich het gewenste vlees of vis erin en laat het een paar minuten koken en dan haal je het eruit met het netje of de stokjes en dipt het in een sausje naar wens. Ieder kookt voor zich. Je kookt eerst het vlees of de vis en dan de groenten. Als dat gebeurt is dan pas de mihoen of de glasvermicelli er in doen, dan kun je de bouillon als soep eten. Dipsausjes: gember sojasaus: meng 1/2 kopje sojasaus met 1 eetlepel gehakte gemberwortel en een paar druppels sesamolie. Chinese mosterdsaus: meng 1/2 kopje sojasaus met 60 gr. mosterd, 1 eetlepel olie, 1/2 theelepel zout en een paar druppels zwarte rijstazijn. hoisinsaus:meng 1 theelepel hoisinsaus, 1 eetlepel tomatenketchup, paar druppels zw. rijstazijn. 1/2 theelepel suiker en 1/2 theelepel sojasaus. pindasaus:meng 1/2 kop pindakaas met 1/2 theelepel d.sojasaus, 1 eetl. water,1/2 theel. gehakte knoflook en 1 theelepel tomatensaus.
PS: Iedereen pakt op zijn bordje wat men wenst te eten en vervolgens kookt men het in de hete bouillon. Succes en eet smakelijk!!
China
Canton
Vlees
8 pers
no:42/972
<<
>>
voor het vlees
200 gr. mager kipfilet in dunne plakjes
200 gr. mager varkensfilet in dunne plakjes
200 gr. lendebiefstuk in dunne plakjes
200 gr. rauwe gepelde garnalen, mossels, St. Jacobsschelpen of oesters
200 gr. visfilet in dunne plakjes
voor de groente
groene bladgroente zoals Chinese kool, savoyekool, spitskool, spinazie
250 gr. champignons in plakjes gesneden
1 bosje lenteui in stukjes van 5 cm. gesneden
125 gr. *glasvermicelli (fun si) of mihoen geweekt in warm water (ong. 20 min.) dan in stukken van 15 cm. gesneden
voor de soep
3 liter kippenbouillon
4 schijven gemberwortel geplet
2 lenteui in stukken van 4 cm. gesneden of prei
zout en peper naar smaak
*fun si is gemaakt van de groene mungboon, waar ook de taugé de spruit van is