Rijstmie met rundvlees citroengras en ui


Breng een voor driekwart gevulde grote pan water aan de kook. Giet de rijstmie af, doe ze in kokend water, schep om en laat ze 2-3 minuten koken tot ze bijtgaar zijn. Giet ze over in een vergiet, spoel onder de koude kraan en laat weer goed uitlekken en zet apart. Doe het rundvlees, citroengras, de helft van de knoflook, de vissaus, suiker en peper in een kom en schep alles om. Dek de kom af en zet apart. Doe voor de salade de sla in een kom en schep er de komkommer, tauge, wortel, basilicum en munt door. Verdeel dit over 4 ondiepe kommen. Verdeel er de mie over en zet apart. Verhit de wok en doe zodra de wok heet is de 3 eetlepels olie en de overgebleven knoflook in en roerbak 30 sec. tot de knoflook goudgeel is. Voeg de ui toe en roerbak 30 sec. tot de ringetjes loskomen. Schuif de ui en de knoflook naar de rand van de wok. Doe als de wok te droog is er extra olie bij. Verhit de olie doe er een portie van het vlees in en verdeel die over de bodem van de wok. Laat zonder roeren ong. 1 min. bakken tot het vlees dichtgesachroeid is. Draai het om en schroei de andere kant ook dicht.Schep het vlees en ui over een bord. Bak de rest van het vlees in porties op dezelfde manier. Doe het vlees wanneer het allemaal dichtgeschroeid is terug in de wok en roerbak tot het mengsel doorgewarmd is. Schep een kwart van het vlees-uimengsel over elke kom met mie en slamengsel. Garneer met de pinda’s en sjalotjes. Geef de dipsaus er apart bij.
nuoc cham: 1 grote teen knoflook, 1 verse rode peper, ontzaad, 4 eetl. vers limoensap,5 eetl. vissaus, 3 eetlepels suiker, 6 eetl. water, 2 eetl. geraspte wortel. Stamp de knoflook,rode schili tot een puree.Schep er de rest, meng goed en doe er de wortel in.

Vietnam

Vietnam

Salade

4 pers

no:122/971 << >>
375 gr. gedroogde rijstmie, 15 minuten in warm water geweekt
500 gr. baklappen of biefstuk, dwars op de draad in dunne plakken gesneden
3 stengels citroengras, alleen het malse binnenste fijngehakt
5 tenen knoflook gehakt
1 1/2 eetlepel vissaus
1/2 theelepel suiker
versgemalen peper

salade:
250 gr. reepjes rode of groene sla, of Romeinse bindsla
1/2 komkommer geschild en in fijne julienne reepjes gesneden
125 gr. tauge
1 wortel geschild en fijn geraspt
20 gr. grof gehakte Thaise basilicum
20 gr. sliertjes verse muntblaadjes

3 eetlepels olie, of naar behoefte
1 grote rode ui in flinterdunne plakken gesneden
100 gr. gehakte, ongezouten geroosterde pinda’s
gebakken sjalotjes
nuoc cham dipsaus zie hiernaast