Libanese citroenkip


Verwarm de oven voor op 180 oC. Wrijf in een vijzel met stamper alle specerijen met het zout tot poeder. Meng dat door de bloem en wrijf met deze geurige bloem alle kipdellen in, ook alle hoekjes en gaatjes. Als je bloem over hebt bewaar je die voor later.
Verhit een passende braadpan of braadslede op het fornuis met 5 eetlepels olie. Bak eerst alle kipdelen aan een kant bruin, je moet ze in een enkele laag bakken.. Zodra ze mooi van kleur zijn haal je ze uit de pan en leg ze op een schaal. Zet het vuur hoger en doe de venkel, de ui, de ingelegde citroenen en de rozemarijn in de pan of de braadslede. Fruit alles 5 minuten tot het mooi zacht is. Voeg de overgebleven bloem toe met de bulghur en roer alles goed door. Voeg de tequila, wodka of wijn toe en laat deze verdampen waardoor alleen een heerlijke frisse geur en smaak achterblijft. Schenk er zoveel kippenbouillon op dat dit gelijk staat met het graan en de groenten. Nu moet je de cartouche maken. Maak hem eerst onder de kraan nat en bestrijk hem dan met olijfolie zodat hij niet blijft plakken. Leg de cartouche op het graan en de groenten en leg de kip erop. Zet alles 45 min. in de voorverwarmde oven tot het vel van de kip lekker knapperig is. Direct opdienen met een flinke klodder creme fraiche, zure room of Libanese yoghurtsalade. Succes en eet smakelijk!!

Overig

Libanon

Gevogelte

4 pers

no:261/972 << >>
1 grote kip van ongeveer 1200 gr. in stukken gesneden
1 eetlepel kaneel
1 eetlepel venkelzaad
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel chilipoeder
1 eetlepel peperkorrels
1 eetlepel zeezout
3 volle eetlepels bloem

extra vergine olijfolie

1 grote venkelknol, grof gehakt, het groen gehakt en achtergehouden
1 rode ui, gepeld en grof gesnipperd

2 ingelegde citroenen gehakt
klein bosje verse rozemarijn grof gehakt
150 gr. bulghur
1 wijnglas tequilla, wodka of witte wijn
6 dl. kippenbouillon

klein kuipje creme fraiche of zure room of dikke yoghurt