Kokos-gembersaus met citroengras en koriander


Verhit de olie in de braadpan op laag vuur. Doe er de knoflook, gember, galanga(laos) en citroengras in. Smoor alles omscheppend zachtjes 6-8 minuten op vrij laag vuur, tot alles zacht is en geurt, maar niet kleurt. Voeg het hete water toe, breng het aan de kook en roer er zout en suiker door. Laat het geheel op laag vuur 20 minuten zonder deksel zachtjes tot de helft inkoken.
Roer de kokosmelk erdoor, verwarm de saus nog 2 minuten en neem het van het vuur.
Roer de gehakte koriander erdoor.
Proef of hij goed op smaak is en voeg zo nodig zout en peper toe.
Tip: Als je deze saus aan het eind van de bereiding door een gerecht mengt, geeft hij een pittige volle smaak die erg aan het Verre Oosten doet denken. Gebruik niet teveel kokos; dit maakt het te zwaar. Deze saus is 2 weken houdbaar in de koelkast.

Japan

Japan

Saus

4 pers

no:217/971 << >>
voor ongeveer 1/2 liter

4 eetlepels olie
3 tenen knoflook gepeld en fijngesneden
3 cm. verse gemberwortel, geschild en geraspt
3 cm. laos, geschild en geraspt
4 stengels citroengras malse gedeelte, ragfijn gesneden
1/2 liter heet water
1/2 theelepel zout
1 eetlepel fijn kristalsuiker
2 dl. kokosmelk uit blik
4 eetlepels grof gesneden koriander
eventueel zout en peper