Garnalen met zout en peper in de wok met citroen-basmati(of pandan)rijst


Garnalen: Week de garnalen in koud water met zout ong. 20 minuten. Droog ze goed. Rooster de pepers en het zout in een klein pannetje zonder olie.
Meng in een grote schaal de helft van het peper-zoutmengsel met de maizena. Doe er dan de garnalen bij. Verhit de wok en doe er dan de olie in en bak de garnalen snel. Vervolgens de lenteui(groene gedeelte) erbij doen. Bak tot de garnalen mooi rose zijn, het gaat heel snel ongeveer 4 minuten.
Citroen-basmatirijst: Bak in een andere wok of pan de lenteui(witte gedeelte) en de helft van de citroenrasp in olie. Doe er dan de rijst met de gemberwortel erbij en dan de andere helft van de citroenrasp, citroensap,zout, peper en de bouillon erbij doen. Meng het goed, doe er een deksel op en laat het aan de kook komen. Zet de vlam laag en laat het nog ong. 10 min. zachtjes koken. Zet het vuur uit en laat het nog met het deksel erop ong. 20 min. staan.
Serveer de rijst met de garnalen als garnering.
Succes en eet smakelijk!! Azië in de wok!!
Tip: Begin eerst met de rijst, ondertussen kun je de garnalen maken. Het is dan tegelijk klaar.

China

Sichuan

Schaaldieren

4 pers

no:417/971 << >>
1 kg. grote garnalen met schaal, maar de darm en de tentakels verwijderd

peper-zoutmengsel
2 eetlepels vers gemalen peper
2 eetlepels sechuan peperkorrels
2 eetlepels zeezout

5 eetlepels maizena

4 lenteui gehakt(alleen het groene gedeelte) bewaar het witte gedeelte voor de citroenrijst

olie om te bakken

citroen- basmatirijst
witte gedeelte van de lenteui (zie boven)
1 eetlepel olie
400 gr. basmatirijst, gewassen tot dat er helder water vanaf komt
2 schijven gemberwortel gehakt
geraspte schil van 2 citroenen sap van 1 citroen
1 theelepel zout
mespuntje witte peper
1 liter kippenbouillon